Kaastaart met mandarijntjes – fijn en feestelijk
Nodig
1 pak petit-beurres (Lu zijn volgens mij de beste)
150 g zachte boter (ik gebruik Planta voor de goede smaak)
100g Brésilienne nootjes of praliné voor patisserie
500g platte kaas (mijn voorkeur gaat naar Brabantse platte kaas Rotselaer van Campina, zacht van smaak en heerlijk romig)
1 klein blikje mandarijntjes
3 eieren
1 doosje slagroom van 250cl (die je kan opkloppen)
200g fijne witte kristalsuiker
4 pakjes vanillesuiker (bij voorkeur Bourbon vanille)
10 blaadjes gelatine (ttz met de grote blaadjes van 3g per stuk die je vroeger vond was dit zo, met de kleinere maar ook dikkere blaadjes van 2g per stuk tegenwoordig moet ik nog wat uitproberen, 8 à 9 zou moeten lukken)
Bereiding
Koekjes en nootjes/praliné fijn malen en mengen met gesmolten boter. Dit mengsel goed aanduwen als bodem in een springvorm van 24cm doorsnede geplaatst op een taartschotel. Ik pak de springvorm in plasticfolie in om een afzetting van metaalachtige smaak op de kaastaart te voorkomen. De schotel met bodem in de koelkast plaatsen zodat dit hard kan worden.
Platte kaas mengen met de suiker. Mandarijntjes uit het vocht halen, 12 tal opzij leggen voor decoratie, de rest in kleine stukjes snijden en aan de platte kaas toevoegen. Eidooiers toevoegen. Slagroom opkloppen met 2 zakjes vanillesuiker (niet te stijf) en aan het kaasmengsel toevoegen.
Sap van mandarijntjes koken (in microgolf) en daarin geweekte gelatineblaadjes oplossen. Toevoegen aan kaasmengsel.
Eiwit opkloppen met vanillesuiker en onder kaasmengsel scheppen.
Alles in de springvorm doen en een dag in de koelkast laten opstijven.
Laat het smaken.
1 doosje slagroom van 250 cl = een beetje veel 25 cl is genoeg , voor de rest een lekker recept