Citroentaart – feestelijk dessert

Nodig voor een taart voor 6 à 8 p

3 eieren
200g bloem
200g poedersuiker
sap van 1/2 citroen
125g gesmolten boter (ik gebruik hiervoor Planta)
1/2 pakje bakpoeder
100g geroosterde amandelen

voor de botercrème:

6 eierdooiers
250g poedersuiker
250g boter (ik gebruik Planta maar kan ook met echte roomboter)
sap van 1/2 citroen

 

Bereiding

Klop de eieren en de poedersuiker tot een luchtig mengsel, hoe langer je klopt hoe beter.
Voeg de bloem, het bakpoeder, de gesmolten boter en citroensap (naar smaak) toe en klop alles tot een glad mengsel.
Smeer een ronde bakvorm (bij voorkeur 20 cm, groter kan ook maar dan heb je minder laagjes) met boter in en bestuif met bloem.
Giet het deeg in de vorm en laat 45 min bakken op 160°. Steeds met een priem checken of het deeg volledig gebakken is. De taart uit de bakvorm halen en laten afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de botercrème. Klop de eierdooiers met de poedersuiker tot een luchtig mengsel, hoe langer je laat kloppen hoe beter. Werk er de zachte boter in kleine blokjes door onder voortdurend kloppen en klop dit mengsel langdurig tot je een zeer lichte crème bekomt. Citroensap naar smaak toevoegen. De crème best even in de koelkast bewaren zodat deze een beetje opstijft.

Snijd de afgekoelde taart in zoveel mogelijk dunne lagen (en onthoud hoe ze ongeveer op elkaar lagen om terug een mooie vorm te bekomen). Leg de onderste laag op een taartschotel en bestrijk met een dikke laag citroenbotercrème. Herhaal dit tot je de bovenste laag erop legt. Bestrijk de volledige taart, ook de zijkanten, met citroencrème.

Rooster de geschaafde amandelen onder de grill in de oven, blijf erbij staan want dit gaat zeer snel. Strooi de geroosterde amandelen over de taart.

Zeer geschikt voor kerst en andere feestjes.

Met de overblijvende eiwitten kan je heerlijke schuimpjes maken, zalig voor wie van zoet houdt.

 

Smakelijk.

 

 

 

 

Schrijf een reactie